Matematika - sito vysokých škôl

S matematikou som nikdy v škole problém nemala, a preto som ani nebrala vážne chýry o tom, ako sa kvôli nej dá hneď z prvého semestru vyletieť na vysokej škole. A veru, mala som tým chýrom viac veriť a namiesto písania môjho prvého príbehu na blog.cz, cez letné prázdniny po maturite, som sa mala aspoň kútikom oka do toho pozrieť.

Nikdy ma nezaujímali kecy rodičov, či učiteľov, ako je matematika dôležitá a ako sa všade využíva... len ma to otravovalo! Nedokázala som pochopiť, načo by mi bola dobrá geometria, goniometrické funkcie či derivácie.

Skutočnosť je ale taká, že sa s tým naozaj nestretnete, nie v tej jednoduchej podobe, v ktorej vám ju podávajú na strednej! Jasne, že si neviete predstaviť, načo to je dobré, keď vám musia učitelia polovicu učiva, jeho význam, vynechať kvôli školnému vzdelávaciemu programu!

Funguje to takto: Od štátu školy dostanú rámcové vzdelávacie programy, kde je určené, čo vás musia minimálne vaši učitelia naučiť. Na základe toho si následne jednotlivé školy vytvárajú vlastné vzdelávacie programy, kde je všetko, čo s vami na hodinách učitelia preberajú a nemôžu s vami prebrať menej, ale ani viac!

Jasne, na jednej strane vás nezaťažia zbytočnými detailmi a neodradia. No na druhej strane, neviete vaše vedomosti zužitkovať len z toho, čo ste v škole prebrali.

Ako teda na to? Buď sa tešte tomu minimu, čo preberáte na strednej alebo otvorte svoju myseľ, choďte na doučovanie, použite google a nechajte aby vám matematika dávala význam, aby vám mohla pomôcť minimálne preliezť tým prvým semestrom na vysokej škole.

Ja som matematikou našťastie preliezla (síce až v druhom semestri), ale kamarátka kvôli matematike 3-krát začala tú istú vysokú školu, lebo sa nemienila vzdať svojho sna. Prvýkrát k matike mala veľmi zlý prístup, druhýkrát to proste nevyšlo a ten tretí krát spravila skúšku hneď napoprvé. Ale nevzdať to, vrátiť sa a bojovať, stálo veľa energie a oneskorila sa v prežívaní svojho sna o 2 roky...

Matematika je skutočne sitom vysokých škôl a to právom. Jej chápanie je neoddeliteľným základom pre pochopenie komplexnejších problémov hlavne na technicky zameraných školách. Nepodceňujete ju, len sebe tým uškodíte.

Komentáre

  1. Plne súhlasím. Je to veľké a v podstate zbytočné sito. Celá matematika na vysokej je v reálnom živote zbytočná a používa sa len na to, aby mohli minimálne 50-tim % študentom pekne zamávať a povedať dovidenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím. Matematika mi nikdy nešla a taky mi to nepřijde nijak extra důležité pro život. Už střední školu jsem si vybírala hlavně podle toho, aby tam bylo minimum matiky a vysokou pak jakbysmet. Vlastně jsem nakonec našla VŠ úplně bez matiky + s minimem ekonomiky. To je teď poslední roky novinka, dříve byla matika všude. Nedala bych to, a i kdyby jo, mám prostě odpor se to učit.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára