DRAČIA PERLA - Saurova duša

Monikine kolená sa od strachu roztriasli a napadlo jej, že Tomen sa predsalen mýlil a už sa domov nevráti. Úzkosť, ktorú pociťovala, jej zovrela srdce, až si myslela, že sa snaží zastaviť skôr, ako jej ho prepichne niektorý zo stráží, ktoré sa intenzívne snažili prelomiť dvere.

Medzi Renom a Ninou vtedy dievčina zahliadla Saurovo mŕtve telo, a niečo jej napadlo. Vykĺzla z Crofitinho zovretia a podišla k trónu, nespúšťajúc oči z Egena, ktorý sa nad ním týčil. Ťažko prehltla a kľakla si k mŕtvemu Saurovi. Jej oči zažiarili mocou Zeleného draka a prehovorila k psovi.

„Je mi ľúto, že už nie si s nami. Aj to, že ťa i v smrti žiadam o pomoc. Ale potrebujeme ťa, ešte posledný krát. Nina, tvoja pani, ťa potrebuje,“ šepla zlomeným hlasom. Saura však netrebalo dlho presviedčať a jeho duch sa vyzdvihol z mŕtveho tela. Crofita za Monikou zhíkla od prekvapenia, ale dievčina si jej reakciu nevšímala. Monika sa postavila, vystrela ruky do strán a pozbierala kúsky všetkých duší, ktoré ostali v kráľovniných trofejách. Neboli až také silné, ako z kostí Hourénov, z ktorých predtým vytvorila šelmu z tieňov v dedine Zeleného draka, ale keď ich spojila dokopy a vložila ich do tela Egena, ktorý sa týčil nad trónom, tak spolu so Saurovou čerstvou dušou dokázala zviera oživiť.

Egenovo telo padlo na zem a Nina k nemu pristúpila s otvorenými ústami. Pohladkala zviera po hlave a v očiach sa jej zaligotali slzy – bol to jej Saur.


Monikiným telom prenikala bolesť, vôbec nebolo ľahké držať pohromade toľko duší. Ren si jej trpiaci výraz všimol a podišiel k nej, podoprúc ju. Zrazu sa od hlavného vchodu ozval doteraz najväčší rachot.

„Musíme ísť,“ zavelil Ren a Monika prikývla. Do chrbta jej šľahala neuveriteľná bolesť, a kebyže ju muž nedrží okolo pása, padla by.

Nina okamžite vyskočila na Saurov chrbát a pomohla Renovi vysadiť Moniku. Síce tam nebolo sedlo, ani čoho sa držať, no nemali na výber – Saur bol ich jediná cesta von. Ren následne vysadol za Moniku.

Saur zamával krídlami a v miestnosti zavíril prach. Veštica tunajšie trofeje udržiavala v akomsi zmrazenom stave – zvieratá teda neboli vypchaté – preto mal Egen normálnu silu v krídlach.

Zviera priskočilo ku sklenej stene a ostrým zobákom ju začalo rozbíjať. Skupina na jeho chrbte si schovala hlavy, aby sa aspoň trochu ubránila padajúcemu sklu, a stráže za dverami pri tom zvuku začali silnejšie udierať do dverí.

Keď sa Saurovi podarilo zničiť prekážku, posadil sa na kraj steny, rozprestrel krídla a vyzdvihol sa do vzduchu. Chvíľu po tom sa dvere do prijímacej haly rozleteli a vbehla dnu kráľovná Iris. Šokovane sledovala, ako skupina odlieta na Egenovi. Vôbec tomu nerozumela – ako ho dokázali osedlať?! Veď počúva len ju! No potom si všimla prázdne miesto nad svojím trónom a v hneve spálila stráže, ktoré za ňou stáli. Okamžite podišla k tajným dverám a prepálila Monikinu rastlinu, ktorá jej blokovala cestu. Nemienila ich nechať ujsť!

***

Monika cítila, že sa preťažuje a kebyže ňou nelomcuje panický strach z výšok, asi by už stratila vedomie. Držala sa pevne Niny, ktorá hovorila Saurovi, kade má letieť. Ren sa zase snažil dávať pozor na Moniku. Síce bola pri vedomí, telom jej prechádzala bolesť a obával sa, že to dlho nevydrží.

Vtom Ren pocítil teplo a pozrel za seba. Letela za nimi kráľovná Iris na svojom Egenovi. „Nina! Kráľovná je nám v pätách!“ skríkol dopredu, aby ho počula.

Crofita rýchlo pozrela dozadu a pohladkala Saura po perí. „Ty to zvládneš,“ povedala mu.

Saur vtom musel urobiť uhýbajúci manéver, pretože kráľovná zase zaútočila. Egeni boli rýchle tvory a už sa vznášali nad rozsvieteným mestečkom Lisoa. Keby jeho obyvatelia hlboko nespali, videli by, ako ich kráľovná zúrivo vrhá svoje plamene na utečencov, ktorí sa jej úspešne vyhýbajú.

„Už to dlho nevydržím,“ šepla Monika a jej viečka sa začali zatvárať. Srdce jej úzkostlivo bilo a do chrbta jej sekla silná tupá bolesť. Kráľovná ich začala dobiehať, dokonca sa jej už podarilo popáliť i Saurove perie.

Práve leteli nad Hattapi, keď začali postupne strácať výšku. Vyzeralo to stratene, no vtedy Monikou prebehli Saurove myšlienky. Nevedela by vyjadriť presne slovami, čo jej pes povedal, ale vedela, čo plánuje urobiť.

„Držte sa,“ zavelila Monika. Na žiadne vysvetlenie nemala silu.

Iris bola už pri Saurovom chvoste, keď vrhla ďalšie plamene. Monika vynaložila svoje posledné sily na úhybný manéver, tesne nad lesom Niú, keď upadla do bezvedomia. V tom momente sa duše z Egenovho tela, na ktorom sedela ich skupina, rozleteli. Jedine Saurov duch ostal pohromade a zaútočil na krk kráľovninho zvieraťa. Keďže bol Saur už len dušou, nezahryzol sa do fyzického tela operenca, jeho zuby sa mu zaryli do jeho duše a vták bol namieste mŕtvy. Oba Egeni sa preto zrútili do lesa Niú a Saurov duch sa rozplynul ako ostatné duše.

Iris padla z vyššej výšky, do inej časti lesa, ako Monikina skupina. Tí boli síce tesne nad korunami stromov, keď stratili riadenie, ale vďaka rozprestretým krídlam Egena bez duší ešte chvíľu plávali vo vzduchu, kým sa nezachytili v korunách stromov.      

Komentáre